Rüdiger Barth & Hauke Friederichs: Banemændene

Anmeldelse. ”Banemændene” er fortællingen om Weimarrepublikkens fald og Hitlers vej til magten i 1933. Weimarrepublikken bliver en turbulent og kaotisk tid. I et Tyskland, der skal på fode igen efter Første Verdenskrigs nederlag, opstår et inferno af politiske kampe og fraktioner. Fra kejsertro til konservative og socialdemokrater til ekstremister på både venstre-og højrefløjen – herunder nationalsocialisterne, med Adolf Hitler i spidsen.

Forfatterne dykker ned i et af den moderne histories afgørende vendepunkter: Weimarrepublikkens fald og Hitlers vej til magten - fortalt gennem ti uger fra november 1932. Forfatterne går tæt på de mænd, der blev demokratiets banemænd, og zoomer ind på en dag-til-dag-fortælling af de 10 uger, der førte til, at Hitler 30. januar 1933 blev rigskansler.

House of Cards i syvende potens

Forfatternes inspiration er intrigespillet i House of Cards – men spillet om magten i 1932-1933 i Berlin er langt vildere. Hovedpersonerne i dramaet i Wilhelmstrasse i Berlin er

Rigspræsident Paul von Hindenburg. Legenden fra den første verdenskrig og slaget ved Tannenberg. Feltmarskal med granitansigt og basstemme og en kommanderende facon. Forfatterne beskriver at hans ansigt er så karakteristisk, at han til tider ligner sin egen buste.

General Kurt von Schleicher, som får muligheden for at blive kansler – men aldrig finder det flertal, der vil støtte ham. Og Paul von Hindenburg er ikke til sinds at give ham magten uden om parlamentet.

Franz von Papen, som har fået chancen som rigskansler og håber på et come-back-

”Fører” Adolf Hitler som pønser på at få magten for sig selv – i ledtog med Joseph Goebbels, Göring og hvad har vi af banditter. Adolf Hitler sidder på Hotel Kaiserhof lige overfor Rigskansleriet.

Vigtige bi-personer i magtspillet er Joseph og Magda Goebbels, som begge ville skære benet af sig selv for deres fører, nazisten Gregor Strasser som er klar til kompromiser for at få magt, Reinhold Quaartz fra det DNVP (Det konservative parti), hofsnoen Meissner, Oskar von Hindenburg (sønnen), industrifyrsterne - og observatører som den amerikanske fagforeningsmand Abraham Plotkin, forfatteren Christoffer Isherwood, journalisten Carl von Ossietzky (og senere modtager af Nobels fredspris) og klummeskribenten Bella Fromm.

Og ude på gaden kradser krisen. Mere end fem millioner arbejdsløse. Folket skriger på orden, på mad, på arbejde. De brune SA-folk skaber panik og banker kommunister. Og de hader socialdemokrater. Kommunisterne er ikke et hak bedre. De skaber panik og banker nazister. Og de hader socialdemokrater, som de mener har svigtet den kommunistiske sag. De styres fra Moskva, og her ser man socialdemokraterne som hovedfjenden.

Bogen slutter da Adolf Hitler når sit mål om at blive Rigskansler den 30. januar 1945. Machtergreifung.

hitlersregering30januar

Foto: Hitlers første regering, Koalitionsregierung des Deutschen Reiches, Forrest siddende Göring, den nyslåede Kansler Adolf Hitler og Von Papen.

Så går det løs. Den skumle tegning var ellers at politikere fra andre partier skulle være en del af regeringen og på den måde indhegne Adolf Hitler. Men den de kom aldrig til orde. I løbet af kort tid er der KZ-lejre med internerede kommunister, socialdemokrater. Han fortsætter med brutale udrensninger i partiet og så er der frit løb med jødehad, mord på handicappede, homoseksuelle og overfald på alle nabolande.

Adolf Hitler slap aldrig igen kvælertaget på Tyskland før han destruerede sig selv med både gift, en kule for panden, blev hældt over med benzin og brændt i 1945. På det tidspunkt var hele Tyskland stort set destrueret.

Rüdiger Barth (f. 1972) og Haucke Friedrichs (f. 1980) er tyske historikere og journalister fra Hamburg. De fremlægger det dramatiske forløb i dokumentarisk montageform, og hvor det der muligt, er det de fem hovedpersoner, der kommer til orde.

House of cards og magtspil

Der er klare paralleller til magtspillet i House of Cards og magtspillet i Berlin om kanslermagten i 1933. Adolf Hitler kom til magten med de spilleregler der gjaldt og som han afskaffede så snart chancen var der. Men når man kommer så tæt med i korridorerne, kan man godt spekulere lidt over om demokrati i sidste ende er en illusion.

Magtspil - omend i en anden kaliber - er ikke forbeholdt kampen om at blive præsident i USA eller kansler i Tyskland. I et af de mere spetakulære eksempler i Danmark stod blandt andet det radikale venstre i ledtog med ledende socialdemokrater, da den ellers folkeligt populære leder Svend Auken pludselig blev vraget som leder og Poul Nyrup Rasmussen kom til. Det fulgte demokratiets spilleregler på åben bane, men ikke uden ufine tacklinger og benspænd fra korridoren. Uden sammenligning i øvrigt.

Eller seneste udskiftning af partitoppen i Venstre efter et kanonvalg i 2019, eller nedsmeltningerne i Alternativet eller Liberal Alliance. Hvad skete der lige der? Magtspil er ikke for tøsedrenge, og ofte kommer tacklingen eller kniven så langt bagfra, at ingen rigtig opdager det. Nogen gange end ikke, at de var ofre i magtspillet. Det er heller ikke meningen - og det kører hele tiden.

Underholdningsværdien af "Banemændene" matcher ikke House of Cards. Det kræver nok en Kevin Spacey i hovedrollen. Forfatterne har holdt sig til det dokumenterbare, og der skal nok lidt mere fiktion eller spekulation til for at fremkalde farverne. Men det kan man jo på al mulig andet materiale – og attraktionen i bogen er da også, at ”sådan gik det til”. Motiverne og hvad de enkelte har tænkt i situationen må vi selv lægge til. Jeg kunne nu godt have ønsket mig, at træde et skridt tilbage og få overvejelserne om, hvad den ene eller anden nu tænkte og hvorfor. Det er lidt som et følge et skakspil og så ikke kende reglerne - eller læse en indviklet spionroman af John Le Carré, hvor alting kun lige netop er antydninger.

Men, alt i alt en interessant og velskrevet bog til dem, der vil i dybden med aflivningen af Weimarrepublikken og det tredje riges fødsel.

banemandebogRüdiger Barth & Hauke Friederichs
Banemændene - Weimar republikkens sidste vinter
Gyldendal
Januar 2020

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Cæcilie Heldt Rønnow - om at slå igennem som kunst...

Interview. Cæcilie Heldt Rønnow er dansk kunstner. Hun er født i 1988 i København, og arbejder og bor i Berlin og Wien. Hun er uddannet fra kunstakademiet i Wien, hvor hun studerede Objekt Bildhauerei’ eller billedkunst. Hun har haft udstillinger i Østrig, Danmark og Berlin. Cæcilie Heldt Rønnow  [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
1650: Manden med den gyldne hjelm1650: Manden med den gyldne hjelm

Manden med den gyldne hjelm hænger på Gemäldegalerie i Berlin. Det er et fremragende billede, og i mange år blev det tilskrevet den hollandske maler Rembrandt van Rijn. Men oprindelsen er et mysterie. For selv om maleriet er ualmindeligt Rembrandsk, så ved man ikke, hvem der har malet det.

Billeder fra BerlinLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Philip Kerr: Frygt grækeres gaver

Anmeldelse. Philip Kerr, der står bag en lang række bøger om kriminaldetektiven Bernie Gunther fra Berlin, døde af cancer den 23. marts 2018. Han blev kun 62 år gammel. Frygt grækeres gaver udkom på engelsk kort efter og det sidste og 14 manuskript bliver udgivet til foråret i den sidste bog, der he [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Lonely Planet (2019): Berlin

Anmeldelse. Lonely Planet er en af verdens største specialister i guidebøger. Det er ”Turen går til…” gå hjem og læg dig på de fleste punkter. I hvert fald, hvis du orker at læse din guide bog på engelsk. Berlin-guide har set på Lonely Planets guide til BERLIN.

GuidebøgerLæs mere
Mikael Busch: LENZ – STASI agenten, der blev fange...

Anmeldelse. Berlin er spionernes by. DDR udspionerede sin egen befolkning ganske intensivt, men havde også spioner i andre lande. Da arkiverne blev åbnet i DDR efter murens fald, dukkede navnet ”Lenz” op som spion for DDR i Danmark. Det blev en kæmpe historie i Danmark. Mikael Busch har samlet trådene og skrevet  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Billedrammer gennem 400 år

Langt de fleste går på kunstmuseum for at se malerier eller tegninger. Men faktisk er det ofte rammen, som holder fast på det hele. Skifter man rammen ud kan hele udtrykket skifte. I Schöneberg kan du se en stor samling af rammer.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere