Schnitzelleksikon

Schnitzel findes på næsten ethvert spisekort i Berlin. De fleste børn elsker en god schnitzel. Et fladbanket stykke kalvekød med rasp. Kan også være af svinekød eller sågar kalkun. Tilbehøret kan være brasekartofler, fritter og en let undskyldning for en salat. Østrigs hovedstad Wien får æren af Wienerschnitzlen, men schnitzlen har historie helt tilbage til det byzantinske rige. Kaiser Basileios I (867-886 e.kr) foretræk sin Schnitzel med et tyndt lag guld siger rygtet - men det havde de færreste råd til. Derfor den gyldne brødskorpe.


Laver du din schnitzel selv (respekt), så slå schnitzlen så flad som muligt før du vender i rasp og æg. Steg i så meget fedt, at Schnitzlen flyder frit i panden. Færdig når den er gylden. Alle schnitzlers moder af en restaurant er ifølge brødrene Price Restaurant Figlmüller i Wien. Men Berlin kan nu også servere nogle ordentlige lapper, der dækker en hel tallerken. Favoritstedet er Restaurant Austria på Marheinkeplatz i Kreuzberg. Den danske ide med en "dreng" på toppen af Schnitzlen med citron, kapers, benfri sild og peberrod er dansk. Sådan en anretning har de alligevel ikke set i Berlin. Tag dit schnitzelkørekort her:

  • Wienerschnitzel er fladbanket schnitzel af kalvekød vendt i rasp eller brødkrumme og æg og stegt i smør eller olie. Kan blive enormt store. Hvis din schnitzel bare er "wiener art" er det nok ikke kalvekød. Ofte med en lille citronskive til - og måske agurkesalat.
  • Sweineschnitzel er en schnitzel af fladbanket svinekød.
  • Putenschnitzel er er en schnitzel af fladbanket kalkunkød
  • Jägerschnitzel (version A) er en schnitzel af en fladbanket jæger. Nej - det er pjat. Se B og C.
  • Jägerschnitzel (version B) er en kalveschnitzel med tomat-fløde-svampe-hvidvinssovs. Nogen gange med lidt brandy i. På fransk vil den tiltales Escalope à la chasseur - hvilket bare betyder jægerschnitzel.
  • Jägerschnitzel (version C) der kan være tale om DDR varianten, hvor en jägerschnitzel blev lavet af en jagtpølse (jagdwurst) eller en bratwurst i skiver. Pølseskiverne bliver som schnitzlen paneret og stegt. Dertil tomatsovs eller letcho (DDR navn for "ungarsk" grøntsagsblanding). Kendes også som Jägerschnitzel auf Spirelli - altså med DDR pasta til.
  • Zigeunerschnitzel er en schnitzel i en krydret sovs med rødpeber, paprika, rødvin mv. Som regel af svinekød.
  • Paprikaschnitzel er næsten ikke til at skelne fra ovenstående.
  • Käseschnitzel er en schnitzel med smeltet ost
  • Krüstchen er en specialitet fra Reinland eller Sauerland. En schnitzel på rugbrød eller toast med spejlæg ovenpå. Serveres med fx pommes frites. I Kölln kan Krüstchen betyde gullash. Sådan er der så meget.
  • Rahm-schnitzel er en schnitzel i flødesovs og masser af peber.
  • Cordon-Bleu er en schnitzel fyldt med skinke og ost.
  • Parisian schnitzel er som en Wienerschnitzel - men uden raspen.
  • Schnitzel Holstein er en wienerschnitzel, som vi kender den med spejlæg og kapers. Efter sigende opkaldt efter Geheimeråd Fritz von Holstein (1837-1909), som hver dag spiste frokost på Restaurant Borchardt i Berlin. Borchardt er en berlininstitution fra 1853 og en super frokokost restaurant i Französische Str. 47, hvis du har råd til det. Bestillingen lød "Vorspeise und mein Schnitzel, schnell, schnell". Kan også hedde Kalbsschnitzel à la Holstein eller Schnitzel Holsteiner Art. Andre mener bare, at den stammer fra delstaten Holstein. Tilbehøret kan være lidt laks, brødcrutoner, kaviar og grønne bønner.
  • Berliner Schnitzel af kohud. Se menukortet.
  • Hawaii - er jo med ananas på

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Forretningskultur i Tyskland - forstå din tysker b...

Anmeldelse. De andre er mærkelige. De er ihvertfald ikke lige som os. Har du kontakt med tyskere i din daglig dag, måske handel eller samarbejde, så er det nyttigt at forstå, hvordan de tænker. For de er ikke lige som os. Doris Rehrmann-Jørgensen og Marie-Luise von der Banck har skrevet en bog om forretning [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
Dick Harrison: Trediveårskrigen - En europæisk kat...

Anmeldelse. Trediveårskrigen smadrede Tyskland i årene 1618-1648. Christian IV fik en på tuden. Jylland blev hærget. Og alligevel kan vi næsten ikke komme i tanke om den. Den svenske forfatter Dick Harrison er historieprofessor ved Lunds Universitet og han har skrevet det flotte værk ”Trediveårskrigen [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Jacob Kronika: Midt i fjendens lejr

Anmeldelse. Jacob Kronika var dansksindet sydschlesviger og korrespondent for Flensborg Avis, Nationaltiedende og Dagens Nyheder samt Svenske Dagbladet i Berlin under 2. verdenskrig. I bogen "Midt i fjendens lejr" offentliggjorde han dagbogsblade fra Berlin og betragtninger om nazisme, skyld og flugt. Bogen er fra 1966.

Erindringer og øjenvidner Læs mere
David Hasselhof Museum

David Hasselhof (f. 1952) er amerikansk skuespiller med tyske rødder, men han har haft stor succes i USA med serierne Baywatch og Nightrider. Det er bemærket i das Heimat i sådan en grad, at det store Circus Hostel i Berlin Mitte har åbnet deres eget "David Hasselhof"-museum. Nogen mener lige frem, at han bidrog til Tysklan [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkke...

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Norman Ohler: Den Totale Rus

Anmeldelse. Var Hitler narkoman? Var de tyske soldater dopede af methamfetamin. Var den totale krig den totale rus på crystal meth? Det er journalisten Norman Ohlers teori og i "Den totale rus - Narkotika i det tredje rige" fremlægger han overbevisende sin teori.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere