Fastfoodguide - Döner kebab

Currywursten er populær - men döner kebab rules., når det gælder mad fra cafe fodkold. Legenden siger, at döner i brød er opfundet i Berlin i 1971 af Mehmet Aygün ejer af Hasir i Adalbertstrasse 10, Kreuzberg. En god döner koster 2-4 euro, i hjemmebagt brød, lækkert kryddert kød, masser af salat og rødkål. Gerne scharf med lidt chilli eller hvidløg.

Kebab i Kreuzberg


I Berlins kebab-kredse er der dog nogen debat om, hvem der kan tage æren for döneren. Mange har peget på Mehmet Aygün (født i 1956), men rygterne vil vide, at han i 1971 var opvasker i kebab-boden overfor Bahnhof-Zoo. Den ejede Kadir Nurman (1934-2013) og det var måske ham, der lavede den første döner-kebab. Der er også dem, der hævder at den blev opfundet ved Schlesischen Tor af Hatem Duman. Zoo, Adalbertstrasse eller Schlesisches Tor? - Aygun, Nurman eller Duman? Der er flere der tager æren. I 2011 gav Verein Türkischer Dönerhersteller in Europa (Den europæiske sammenslutning af tyrkiske dönermagere) æren til Kadir Nurman. Det er dog ikke klart, hvad der fik dem til at give den tidligere trykkerimaskinemontør Kadir Nurman æren. Hvad skal man mene? Hvad er op? Hvad er ned? Det bliver nok aldrig helt afgjort med mindre Mehment Aygün eller Hatem Duman trækker sig fra titlen. Kadir Nurman er død, så det bliver ikke ham. Hvor om alting er: Titlen bliver i Berlin.

Den perfekte fastfood


Döneren er den perfekte fastfood - og tyskerne sluger 300 tons kebab om dagen. Det er kulturudveksling, der vil noget. Med over 1300 döner butikker i Berlin er der flere end i Istandbul og Berlin er Tyskland Dönerhovedstad nummer EINS. En særlig souvenir fra Berlin er det fulde kebabudstyr. Så bliver det aldrig helt kedeligt på terrassen, når du kommer hjem. I Berlin smutter du bare ned i den nærmeste Imbiss - eller gå lidt længere og find din favorit. Berlins dönere kan købe deres eget dönerspil på Döner Berlin.

Hasir og Mustafa's


Tag ikke fejl. Döner er et hurtigt, super sundt og nærende måltid for ganske få euro. Og de smager faktisk godt. Husk at få rødkålen med. På alle hovedstrøg i Berlin ligger kebab grillene skulder ved skulder - og ikke mindst på Kottbusser Tor. Hasir i Adalbertstrasse 10 med de originale Dönere ligger lige om hjørnet. Der kan du få alle döner's moder af en kebab. Hasir har iøvrigt udviklet sig til et regulært dönerimperium med restauranter over hele byen med et stort tyrkisk menukort. Desuden grill-restauranter, hvor der satses på bøffer.

Byens bedste kebab hedder Mustafas gemüse kebab og ligger på Mehringdam 32. Den er kendt over hele Berlin, og du skal have tålmodighed for ventetiden er lang - og det hele værd. Mustafa kan lidt ekstra. Vores varmeste anbefaling. Tjek lige Mustafas hjemmeside. Den er ikke helt almindelig.

Döner, Shish og iskender?  læs Kebab-guide


Det er vigtigt at kende sin kebab. Kebab er grillet kød. Det kendes i hele i mellemøsten og i Tyrkiet kan man faktisk gå i lære og uddanne sig som kebab grillmester og lave Shish kebab. Her er lidt varianter, du skal kende for at kunne begå dig i kebabland:

Shishkebab eller shashlik er spydstegt kød serveret på en tallerken. Det kan være alle slags kød og grønt på spiddet- men typisk lam og aubergine, tomater, peberfrugter, løg og champingnon.

Döner er kebab grillet på et roterende, lodret spyd. Det marinerede kød sidder lagvis på det lange spyd og roterer langsomt ved en grillrist. Kødet skæres af med en kæmpelang kniv i takt med, at det bliver stegt. Kødet kan være kylling, får, lam, okse eller kalkun. Et færdigt grillspyd kan veje helt op til 40 kilo før det bliver monteret på grillen og langt de fleste kebabsteder laver ikke spydene med kødet på selv. Kødet serveres i et brød. Det er det, der gør det til en döner.

Det roterende kebabkød kendes også som Shawarma eller i Grækenland som Gyros. Gyros, der jo betyder noget med at dreje rundt, kan også være af svinekød.

Iskender Kebab er fra Bursa i Tyrkiet og serveres på tallerken. I Berlin er döneren næsten altid i fladbrød. Du kan også bede om at få din döner serveret i en dürüm pandekage: Så har du det vi i Vestdanmark kender som en rullekebab og i Østdanmark som en Shawarma. Så selve stegeteknikken er kendt i hele mellemøsten og orienten og er ikke opfundet i Berlin.

Sådan bestiller du din döner


En dönerkebab serveres i godt fladbrød med masser af grillstegt kød, frisk salat, løg, tomat, rå løg, agurk - og mange steder har også hvidkål og rødkål. Du kan som regel vælge en yougurt eller majonaisedressing fx hvidløgsdressing ("knoblauch") eller chili (der blot kaldes for stærk "scharf"), krydderdressing ("kräuter") eller karry ("curry"). Fladbrødet, de forskellige dressinger og rødkål er et særkende for den berlinske döner.

Når du bestiller vil du med det samme blive spurgt om, hvilken dressing du vil have i. Ligesom når du køber en hotdog på strøget forventes du med det samme at vide, hvad du kunne tænke dig. Beslut dig på forhånd. Scharf er meget stærkt - og godt.

I stedet for döner kan du ofte få fyldt dit fladbrød med falaffel, som er friturestegte boller af kikærter eller grillet ost som fx halloumi eller feta.



Foto: Keld Yding Sørensen, Berlin-guide.dk, 2008


Er du andre steder kan Döner 365 altid finde den nærmeste.



 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

2019: Emils Noldes synderinde i nyt lys2019: Emils Noldes synderinde i nyt lys

Emil Nolde er en af det 20 århundredes kunstneriske legender. Før anden verdenskrig blev han medlem af nazi-partiet i Tyskland. Men nazisterne kunne ikke lide hans ekspressionistiske kunst. Emil Nolde flyttede fra Berlin og gik i eksil i Seebüll i marsklandet få kilometer syd for den danske grænse. Han fortsatte med at [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
1562: To aber i lænker af Pieter Bruegel1562: To aber i lænker af Pieter Bruegel

På Gemäldegalerie i Berlin finder du en af Pieter Bruegels (den ældre) mindste malerier. 20 cm x 23 cm måler det. Så du skal holde godt øje. Det har været en del af samlingen siden 1931, men Pieter Bruegel malede det i 1562.

Billeder fra BerlinLæs mere
Krolls Opera - væk for længe siden

Krolloper findes ikke mere. Krolloperaen lå på Königsplatz overfor Reichstag. Det har været skuespilhus, tekstillager, operahus og parlament. Kroll operaen nævnes ofte i historien om Berlin.

Opera og musik teaterLæs mere
Mel Gordon: The seven addictions and five professi...

Anmeldelse. Anita Berber var inkarnationen af en femme fatale. Hun var mere berygtet end berømt i Berlins natteliv i de tidligere 1920’er i Berlin. I byen hvor alt blev tolereret og tilladt blev hendes fejringer af fordærv, rædsel og ekstase fordømt og forbudt. Anita Berber kunne det der med at gå over en streg [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Kunsthaus Dahlem - moderne tysk kunst

Kunsthaus Dahlem har siden 2015 løbende haft udstillinger af efterkrigstidens moderne kunst fra både Østtyskland og Vesttyskland. Udstillingerne er skiftende. Huset rummer også en skulpturhave med skulpturer af Bernhard Heiliger, som går for at være en af Tysklands vigtigste kunstnere siden 1945. Heiliger d&osl [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Nikolaj Tange Lange: Antityskland

Anmeldelse. Nikolaj Tange Lange har skrevet romanen Antityskland, som oplagt spidder de rigtige holdninger i det berlinske undergrundsmiljø af socialister, antifascister, mulitkulti, flerkønnede, veganere. Her trives sekteriske holdninger og ofte kombineret med en vilje til vold og hærværk for at sætte sit synspunkt  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere