Glühwein - Lun drik på julemarkedet

Glühwein hører til julemarkederne i Berlin og hele Tyskland. Glühwein er varmt og med alkohol. TIlsvarende drikke er glögg, punsch og Feurzangenbowle. I Danmark drikker vi gløgg. I tiden før jul er det med at komme på julemarked i Tyskland og drikke glühwein. Det behøver ikke at være koldt uden for før det smager godt. Men det hører til december.

Lille film om glühwein. Se opskrift her.

Glühwein har gamle rødder, men som det er i dag er Glühwein ikke ældre end 1956. Hitler og Bismarck og kejserne har således aldrig drukket Glühwein i den moderne form. I den lille by i Augsburg-Pfersee stod Rudolf Kunzmann i sin lille vin-kælderbutik og eksperimenterede i 1956. Han blandede kanel, citron, vanilie og sukker i vinen som han hældte på flaske. Sukker blev af myndighederne betragtet som forbudt tilsætning og han fik en bøde - dermed blev det fastslået, hvornår glühwein første gang kom på flaske.

Glühwein skal være varm - men ikke over 78 grader, for så fordamper alkoholen. Så står gryden og buldrerkoger, så køb din glühwein et andet sted. Den brygges af både hvidvin og rødvin og krydret med kanel eller andet. Den kan være toppet op med rom eller weinbrand. Det kan være stærk alkoholisk, men reglerne siger mindst 7% - så det er typisk som en stærk øl.

Du kan naturligvis købe en karton i Lidl, men det vil med garanti ikke være det samme som at få den hjemmebryggede glühwein i en af de små hyggelige træskure på et julemarked i Berlin. Er du heldig er der faldet lidt sne og man kan stå og trampe i jorden for at få varmen, mens man nyder sin glühwein. Hvis du ikke vil kæmpe fra bunden kan du købe glühweinmix. Stiftung-Warentest, som tester forbrugerprodukter i Tyskland, har testet og fundet at Nürnberger Rauschgold-Engel Glühwein er bedst og Öko-Glühwein von Zellertaler næstbedst. Så har du lidt at gå på jagt efter.

 Rød glühwein

• 8 kardemomme bælge
• 10 nelliker
• 10 hele allehånde
• 4 kapsler stjerne anis
• 1 kanelstang
• 1 tsk korianderfrø
• 1 tsk Anisfrø
• 1 liter tør rødvin
• 1 øko appelsin
• Sukker

1. Kardemomme presses med den brede side af en stor kniv. Kardemomme, nelliker, allehånde, stjerneanis, kanelstangen, koriander og anisfrø samles i en tepose og og lukkes.
2. ½ l vand bringes i kog, teposen koges med. I mellemtiden skæres appelsinen i skiver.
3. Hæld vinen og appelsinen i vandet, sæt låg på og svag varme i 15 minutter. Det må ikke koge.
4. Fjern teposen med krydderierne. Smag din glühwein til med sukker.
5. Server

Tip: Kan du finde en frugtig vin, fx en tysk Dornfelder-Rosenmuskateller rødvin skulle de være bedst egnet.

Hvid glühwein

• 350 ml hvidvin
• 150 ml hvid druesaft
• 2 tsk akaciehonning
• 2 kanelstænger
• 2 stk skiver øko appelsin

1. Hæld det hele i gryden og varm op til næsten kog.
2. Lad det stå under låg i 10 min. Ved svag varme.
3. Hæld op og server

Læs iøvrigt vinguiden til tysk vin eller guiden til julemarkeder i Berlin, hvor der flyder Glühwein i stride strømme.

Feuerzangenbowle

En særlig variant er feuerzangenbowle, hvor rom og sukker smeltes ned i glühwein. Det er et showstykke. Der er opskrifter på nettet, men i korthed: Lav glühwein af rødvin og mens du holder det lunt, fx med et lys under gryden, lægges en sukkertop oven over i en lille beholder (feuerzange), vædes med rom og afbrændes, hvorefter smeltet sukker med rom flyder ned i rødvinen. Når det er brændt væk. Velbekomme.

Det er lidt et udstyrsstykke med bowle, feuerzange (ildstangen) mv. Du kan købe alt udstyret over nettet - google på Feursangenbowle set - eller læs mere på http://www.feuerzangenbowlesetwelt.de/

 

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Zuchthaus Brandenburg-Görden

I Brandenburg-Görden havde nazisterne et fængsel for politiske fanger og omkring 2.000 mennesker blev henrettet her. Det yngste offer var blot 15 år, franskmanden Henri Delst. Det gik både udover tyskere og mennesker fra andre europæiske lande, dog så vidt vides ingen danskere. 60 procent var politiske fanger. Man [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Baedeker’s Berlin und Umgebungen [1887]

Anmeldelse. Baedeker’s Berlin und Umgebungen er en af verdens første moderne rejseguides til storbyferier. Mit eksemplar er fra 1887. Det er en gammel svend, så det er på tide med en anmeldelse på Berlin-guide.dk

GuidebøgerLæs mere
Laurent Binet: HhhH - Himmlers hjerne hedder Heydr...

Anmeldelse. Reinhard Heydrich var en af NAZI Tysklands mægtigste mænd. Nr. 2 i SS efter Himmler, men kendt som Himlers hjerne. Fader til planen for jødernes udryddelse og som rigsprotektor i Bøhren-Mæhren blev han kendt som "slagteren fra Prag". Laurent Binet har skrevet "HhhH - Himmlers hjerne hedder Heydrich" om He [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Dick Harrison: Trediveårskrigen - En europæisk kat...

Anmeldelse. Trediveårskrigen smadrede Tyskland i årene 1618-1648. Christian IV fik en på tuden. Jylland blev hærget. Og alligevel kan vi næsten ikke komme i tanke om den. Den svenske forfatter Dick Harrison er historieprofessor ved Lunds Universitet og han har skrevet det flotte værk ”Trediveårskrigen [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Manuella Blisse: Das Isst Berlin

Anmeldelse. Manuella Blisse har sammen med Rose Marie Donhauser (fotos) og Uwe Lehman skrevet kogebogen Das Isst Berlin – Kogebogen for den tyske hovedstad – der dickes B.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
NS-Tötungsanstalt Bernburg (175 km SV)

I Bernburg, 175 km sydvest for Berlin, lå NS-Tötungsanstalt Bernburg som var et de steder i nazi-tyskland, hvor handicappede og andre uønskede personer blev aflivet under nazisterne eutanasi-program. Fra 1940 til 1943 blev der myrdet 9.384 mennesker i gaskamre her og mere end 14.000 mistede her livet. I 1940 aflastede ”facil [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen: Mei...

Anmeldelse. Mein lieber Kristian fortæller historien om flere skæbner, der er bundet til de danske flygtninge lejre ved Karup under og efter Anden Verdenskrig.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere